Problemy monitorowania efektywności funkcjonowania przedsiębiorstw wodno-kanalizacyjnych - Sawicka, Bogna (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Przedsiębiorstwa wodno-kanalizacyjne ze względu na osobę właściciela oraz pozycję lokalnych monopolistów nie są poddane zewnętrznym mechanizmom wymuszającym efektywność działania tak jak przedsiębiorstwa prywatne. Jednym ze sposobów oceny ich efektywności może być wprowadzenie dostępnego publicznie benchmarkingu w zakresie cen i kosztów świadczonych usług. Racjonalizacja kosztów w tych przedsiębiorstwach wymaga opracowania baz normatywnych oraz budżetowania kosztów procesów obsługowych (w tym szczególnie pomocniczych) metodą szczegółową, umożliwiającą identyfikację kosztów niewykorzystanej zdolności produkcyjnej. Przedsiębiorstwa te powinny podlegać kryteriom oceny właściwym dla przedsiębiorstw funkcjonujących w warunkach konkurencyjnych. (abstrakt oryginalny)