Monitorowanie sprawności administracji samorządowej - przegląd instrumentów pomiaru osiągnięć - Podgórniak-Krzykacz, Aldona; Wojciechowski, Marek (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Artykuł podejmuje problematykę pomiaru osiągnięć w administracji samorządowej. Punktem wyjścia prowadzonych rozważań jest kontekst ekonomiczny idei pomiaru efektywności w sektorze publicznym. Celem artykułu jest przegląd metod pomiaru osiągnięć i wskazanie przykładów ich wykorzystania w gminach. (abstrakt oryginalny)