Terminy wyjściowe dla zarządzania publicznego - Wojciechowski, Eugeniusz (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Przedmiotem artykułu jest specyfikacja podstawowych pojęć oraz uwagi terminologiczne charakteryzujące proces zarządzania publicznego. Proces ten może być opisywany przez wiele różnych kategorii. Dla przyjęcia jednolitej interpretacji konieczny jest wybór, przegląd i analiza podstawowych pojęć, za pomocą których można opisywać zarządzanie publiczne. (abstrakt oryginalny)