Wykorzystanie instrumentów planowania w jednostkach samorządu terytorialnego na przykładzie województwa lubelskiego - Misterek, Wojciech (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Artykuł przestawia stopień wykorzystania podstawowych narzędzi planowania przez jednostki samorządowe. Prezentuje badania dotyczące powszechności zastosowania strategii rozwoju, wieloletniego planu inwestycyjnego i wieloletniego planu finansowego w gminach i powiatach województwa lubelskiego oraz zmiany w tym zakresie na przestrzeni ostatnich sześciu lat. W publikacji zamieszczone są także badania wskazujące na ocenę pracowników samorządowych, dotyczącą przydatności wymienionych instrumentów w pozyskiwaniu środków pomocowych w projektach inwestycyjnych. (abstrakt oryginalny)