Ocena zdolności kredytowej gmin województwa wielkopolskiego i zachodniopomorskiego w świetle metod wielowymiarowej analizy porównawczej - Wiśniewski, Marcin (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
W niniejszym artykule autor podjął próbę skonstruowania miernika zdolności kredytowej gminy. W tym celu wykorzystano metody wielowymiarowej analizy porównawczej, w szczególności jej narzędzie, jakim jest zmienna syntetyczna. Zaprojektowany miernik agreguje informacje finansowe na temat działalności gminy, co pozwala uzyskać pełen obraz jej sytuacji finansowej, determinującej w największym stopniu jej zdolność do spłaty dotychczasowego i potencjalnego długu. Skonstruowany miernik wypróbowano w działaniu, wyznaczając jego wartości dla gmin województwa wielkopolskiego i zachodniopomorskiego. Otrzymane rezultaty pozwoliły na sformułowanie generalnych wniosków na temat kształtowania się jakości kredytowej badanych gmin. (abstrakt oryginalny)