Zarządzanie przestrzenią miejską - Biłozor, Andrzej (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Pewnym przejawem i miernikiem rozwoju miasta są zmiany ilościowe, jakościowe i strukturalne w użytkowaniu ziemi, zachodzące w określonym czasie i przestrzeni. Procesy te związane są z aktywnością człowieka w określonym czasie na danym obszarze. W zakresie zagospodarowania przestrzennego polegają na wypieraniu mniej intensywnych form użytkowania ziemi przez formy bardziej intensywne. W artykule zaprezentowane zostaną możliwości prawno- -organizacyjne i finansowe, umożliwiające realizację zadań własnych gminy, takich jak uchwalenie miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, przeprowadzenie procesu scalenia podziału oraz uzbrojenie terenu w infrastrukturę techniczną. (abstrakt oryginalny)