Absorpcja środków unijnych przez podmioty sektora finansów publicznych na wybranym przykładzie - Łuczyszyn, Andrzej (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Działalność podmiotów klasycznie publicznych wymaga daleko idących zmian, dostosowujących poszczególne dziedziny życia publicznego do nowych wymogów rynkowych. W tych warunkach właściwe przewidywanie zjawisk i uwzględnianie nowych, w ramach prowadzonej przez jednostki sektora finansów publicznych stosownej polityki, będzie skutkować odpowiednim wzrostem jakości realizacji zadań służbowych, przekładających się na poziom całej organizacji. Kluczowym obszarem zarządzania gospodarczego jednostek reprezentujących sektor finansów publicznych stają się środki UE. Obszar ten jest niezwykle interesujący w warunkach zmian ustawy o finansach publicznych w Polsce. (abstrakt oryginalny)