Rozwój rynku produktów strukturyzowanych w Polsce a globalny kryzys finansowy - Czyż, Marek (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Produkty strukturyzowane są innowacją finansową. Ich szczególna konstrukcja sprawia, że zyskały na popularności szczególnie w czasach kryzysu finansowego. Celem artykułu jest przedstawienie założeń instrumentów strukturyzowanych oraz analiza ich dotychczasowego rozwoju w Polsce. Przedstawiono przy tym ich obrót na rynku giełdowym i pozagiełdowym. W końcowej części dokonano porównania rynku polskiego z rynkami w innych wybranych krajach Europy, a także przedstawiono syntezę wyników już zakończonych inwestycji w produkty strukturyzowane. (abstrakt oryginalny)