Koszt kapitału netto a zarządzanie ryzykiem finansowym - Szopa, Andrzej (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
W opracowaniu podjęto próbę wskazania związków pomiędzy kosztem kapitału netto a zarządzaniem ryzykiem finansowym. Autor uzyskał zaskakujące konkluzje: przedsiębiorstwo posiadające ujemny koszt kapitału netto powinno wykorzystywać ryzyko finansowe do poszukiwania dodatkowych dochodów oraz to, że w przypadku dodatniego kapitału netto uzyskuje możliwość zabezpieczania ryzyka finansowego.(abstrakt oryginalny)