Ryzyko a rynek w przemyśle hazardowym w teorii ekonomii - Zasadzki, Michał; Zasadzki, Włodzimierz (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
W artykule poruszono problematykę funkcjonowania branży hazardowej w teorii ekonomii. Jak dotąd zagadnienie to było pomijane lub nawet lekceważone w głównym nurcie ekonomii. Należy jednak podkreślić, że w ostatnim okresie problematyka hazardu - w ujęciu ekonomicznym - zaczęła się pojawiać w kręgu zainteresowań środowisk akademickich, głównie amerykańskich, takich jak University of Nevada, University of Connecticut, University of Illinois at Urbana-Champaign, Denver University, Harvard University. Artykuł stanowi próbę przedstawienia problematyki przemysłu hazardowego i jego wpływu na gospodarkę lokalną w świetle rożnych teorii ekonomicznych. Ograniczone ramy redakcyjne nie pozwoliły jednak na omówienie metody analizującej badany problem najbardziej kompleksowo, a mianowicie: analizy kosztów i korzyści (analizy C-B), co może stanowić temat osobnego artykułu.(abstrakt oryginalny)