Zarządzanie kosztami w przedsiębiorstwie postawionym w stan upadłości likwidacyjnej - Czerny, Janusz (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
W upadłości likwidacyjnej przedsiębiorstw mamy do czynienia z dwoma strumieniami przychodów, a mianowicie z przychodami dotyczącymi zbycia przedsiębiorstwa lub jego składników majątku, oraz z przychodami związanymi z ewentualnym kontynuowaniem działalności. Przychody ze sprzedaży przedsiębiorstwa powinny być prognozowane głównie w oparciu o informacje płynące z systemu rachunkowości, co stanowi tzw. statyczny aspekt upadłości. Natomiast jej aspekt dynamiczny związany jest z zakresem i czasem kontynuowanej działalności, o czym decyduje syndyk. Bardzo istotnym staję się zatem właściwe zarządzanie kosztami procesu upadłości polegające na ich minimalizacji, co jest niezwykle istotne z punktu widzenia możliwości osiągnięcia podstawowego celu upadłości, jakim jest maksymalne zaspokojenie wierzycieli.(abstrakt oryginalny)