Wymagania zawodowe i osobowościowe wobec controllerów w świetle badań ankietowych - Dynowska, Joanna (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Celem przeprowadzonych badań było uzyskanie informacji na temat niezbędnych kompetencji zawodowych oraz osobowościowych w pracy controllera. W wyniku badań potwierdzono hipotezę dotyczącą kompetencji zawodowych controllera, zgodnie z którą za najważniejsze kompetencje uznaje się: dobrą znajomość zasad księgowości/controllingu i ekonomiki przedsiębiorstw, 2-3 lata doświadczenia oraz dobrą znajomość języka angielskiego, natomiast najmniej istotna jest znajomość pozostałych języków obcych. Badania dotyczące cech osobowościowych controllera dowiodły prawidłowość postawionej hipotezy drugiej, głoszącej, iż najważniejszymi cechami istotnymi w pracy controllera są przede wszystkim zdolności analityczne, innowacyjność i zdolność uczenia się, samodzielność oraz umiejętność pracy grupowej, jak również dokładność w dokonywaniu analiz. (abstrakt oryginalny)