Wspólna skonsolidowana korporacyjna podstawa opodatkowania w aspekcie budżetowania kapitałowego w przedsiębiorstwach - Iwin-Garzyńska, Jolanta (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Wraz z przystąpieniem do Unii Europejskiej Polska zobowiązała się do prowadzenia prac zmierzających do wypracowania spójnych metod określania kluczowych dla przedsiębiorstw pojęć takich jak przychód, dochód, koszt podatkowy. Harmonizacja przepisów dotyczących podatku dochodowego od osób prawnych winna przyczynić się do zmniejszenia barier w rozwoju i spowodować wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw polskich, między innymi poprzez ograniczenie kosztów prowadzenia działalności gospodarczej poza granicami kraju, zwiększenie stabilności i przejrzystości prawa podatkowego oraz ułatwione porównywanie obciążeń podatkowych i parapodatkowych między poszczególnymi krajami. Budżetowanie kapitałowe jest procesem bardzo złożonym, procesem planowania inwestycji rzeczowych. Przedstawione w opracowaniu obserwacje mają na celu uzasadnić hipotezę, że koncepcja CC С TB nie pozostanie bierna wobec tych procesów. Na tle zarysu istoty СССТB i budżetowania kapitałowego wskazano, że wprawdzie w koncepcji zrezygnowano z harmonizacji rachunkowo-podatkowej i stawek podatku dochodowego, to jej wprowadzenie nie pozostanie bez wpływu na konkurencyjność przedsiębiorstw. Dotyczy to w szczególności możliwości transgranicznego rozliczania strat, odstąpienia od stosowania cen transferowych, znacznego zredukowanie kaszlów administracyjnych dla przedsiębiorców, wynikających z konieczności dostosowania się do różnych systemów opodatkowania. (abstrakt oryginalny)