Metoda racjonalizacji celu strategicznego w warunkach budżetowania parametrycznego - Krawczyk, Wiktor (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Przedsiębiorstwa - obok budżetowania kosztów własnych, czy rozmiarów nakładów finansowych - mogą również stosować inne rodzaje budżetów. Należą do nich budżety parametryczne wyrażane w jednostkach naturalnych, np. mb, kg, sekunda, roboczodniówka wykonawcy lab pracy maszyny. Są one najczęściej stosowane w odniesieniu do wyrobów gotowych lub ich części składowych. Budżetowanie działalności przy zastosowaniu budżetów parametrycznych zdecydowanie lepiej odzwierciedla rzeczywisty stan zagadnienia, gdyż pozwala w łatwiejszy sposób określić realny poziom zapotrzebowania na czynniki produkcji dla realizacji wytyczonego celu. W artykule zaprezentowano metodę racjonalizacji celu strategicznego przedsiębiorstwa w warunkach stosowania przez nie budżetowania własnej działalności. (abstrakt oryginalny)