MS Excel we wspomaganiu controllingu sprzedaży : studium przypadku - Nowosielski, Krzysztof; Kes, Zdzisław (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
W artykule przybliżono kwestie wykorzystania ogólnie dostępnych narządzi Informatycznych pod postacią arkusza kalkulacyjnego we wspomaganiu controllingu sprzedaży. W celu zobrazowania istoty tego zagadnienia posłużono się studium przypadku przedsiębiorstwa handlowego z branży AGD. W takcie prowadzonych badań zidentyfikowano podstawowe problemy związane z przetwarzaniem dartych na etapie planowania i kontroli sprzedaży oraz postawiono cele przed przeprojektowaną aplikacją informatyczną. Dzięki zastosowaniu zaprezentowanego narzędzia osiągnięto poprawę sprawności podejmowania decyzji oraz poprawę systemu monitorowania realizacji celów przedsiębiorstwa w obszarze sprzedaży.(abstrakt oryginalny)