Wykorzystanie funduszy unijnych do wzrostu innowacyjności na terenie województwa lubelskiego - Gałązka, Karolina (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Województwo lubelskie stanowi jeden z biedniejszych regionów Polski, należących do Unii Europejskiej. Jego cechą charakterystyczną i jednocześnie powodującą negatywną opinię jest wysoki poziom bezrobocia, niska konkurencyjność gospodarki regionu oraz niski poziom PKB. Wymienione cechy powodują wzrost działań mających na celu poprawę atrakcyjności regionu. W artykule wskazano na rolę funduszy unijnych w pobudzaniu podmiotów gospodarczych do stosowania rozwiązań innowacyjnych o różnym charakterze. Na podstawie ankiety przeprowadzonej wśród jednostek województwa lubelskiego przedstawiono ocenę wykorzystania funduszy unijnych i sformułowano wnioski dotyczące wzrostu innowacyjności na badanym terenie. (abstrakt oryginalny)