Corporate governance jako czynnik rozwoju przedsiębiorstw - Niedzielski, Zdzisław (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Nadzór korporacyjny jest nieodłącznym elementem sprawnego i dobrze zarządzanego przedsiębiorstwa. W XXI wieku podmioty gospodarcze prosperują przede wszystkim, dzięki dobremu zarządowi, efektywnej kontroli, przepływie informacji wewnątrz przedsiębiorstwa oraz dzięki zaangażowaniu kapitału ludzkiego. To właśnie dobre zorganizowanie kapitału ludzkiego jest kluczem do sukcesu każdej spółki. A dobra organizacja oznacza stosowanie jasnych i przejrzystych reguł. Zasady z zakresu zarządzania i nadzoru korporacyjnego można za takie uznać i z pewnością będą one towarzyszyły władzom, akcjonariuszom czy leż inwestorom w przedsiębiorstwach jako czynnik ich rozwoju.(abstrakt oryginalny)