Zarządzanie kosztami jako determinant rozwoju przedsiębiorstwa - Kochański, Konrad (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Współczesne przedsiębiorstwo funkcjonuje w warunkach wysokiej konkurencyjności i szybko zmieniających się warunków otoczenia. Osiągnięcie zysku z prowadzonej działalności uwarunkowane jest odpowiednim poziomem kosztów, niższym od poziomu przychodów. Dlatego też istotnym zagadnieniem jest odpowiednie zarządzanie kosztami różnych ośrodków odpowiedzialności, które stanowi determinant sukcesu rynkowego oraz rozwoju przedsiębiorstwa. Mowa tutaj o stworzeniu podstaw zarówno w aspekcie zarządzania źródłami finansowania, rentowności, konkurencyjności, jak i polityki podatkowej. Celem artykułu jest przedstawienie zarządzania kosztami jako determinanta warunkującego rozwój przedsiębiorstwa.(abstrakt oryginalny)