Analiza dyskryminacyjna na przykładzie wybranych modeli polskich i zagranicznych - Stefański, Artur (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Analiza dyskryminacyjna jest jednym z najbardziej popularnych sposobów prognozowania upadłości przedsiębiorstw. Wyniki przeprowadzonego badania potwierdzają hipotezę, że polskie modele prognozowania upadłości cechują się wyższą skutecznością predykcyjną od modeli zagranicznych. Jednocześnie użyteczność predykcyjna modeli słabnie wraz z oddalaniem analizy w czasie od momentu upadłości. Badanie przeprowadzono na próbie 20 podmiotów (10 istniejących i 10 bankrutów) nienotowanych na giełdzie, a obejmowało dane finansowe za lata 2002-2004. (abstrakt oryginalny)