Kierunek produkcji a wykorzystanie środków trwałych w indywidualnych gospodarstwach rolnych - Soczewka, Iwona; Ginter, Agnieszka (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Polskie rolnictwo przez wiele lat borykało się z problemem niedoinwestowania i znacznie odbiegało od poziomu modernizacji w państwach zachodnich. Wraz ze zmianami ustrojowymi zaczęły się również powolne przemiany w strukturze indywidualnych gospodarstw rolnych. Małe wielostronne gospodarstwa stopniowo ustępują miejsca dużym wyspecjalizowanym farmom.. Celem przeprowadzonych badań było zbadanie wpływu kierunku produkcji na wyposażenie i wykorzystanie środków trwałych. Stwierdzono, że niezależnie od kierunku produkcji gospodarstwa posiadają niezbędny sprzęt rolniczy. Stopień wykorzystania posiadanego majątku zależy od rodzaju prowadzonej działalności i najlepiej - z ekonomicznego punktu widzenia - jest on wykorzystany w gospodarstwach wyspecjalizowanych.(abstrakt oryginalny)