Dylemat pomocy samorządu terytorialnego w zwiększaniu dostępności usług mikrofinansowych dla przedsiębiorców - Korenik, Dorota (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Przedmiotem artykułu jest interwencja publiczna w formie pomocy finansowej, ukierunkowana na domknięcie istniejącej luki rynkowej na rynku mikrofinansowania i eliminowanie zjawiska niesprawności tego rynku (market failure). (abstrakt oryginalny)