Zarządzanie wiedzą w organizacji przy wykorzystaniu metody strategicznej karty wyników - Cyfert, Szymon (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2009)
Zdolność organizacji do przetrwania i rozwoju w dynamicznym otoczeniu jest uzależniona od tego, w jakim stopniu organizacja jest w stanie dopasowywać się do zmieniających się warunków otoczenia. Przyjęcie założenia, że poprawność procesu transformacji organizacji jest pochodną ilości i jakości informacji będących w dyspozycji organizacji, oznacza że krytycznym zasobem we współczesnych organizacjach staje się wiedza, a kluczowym procesem, proces zarządzania wiedzą. Prawidłowo realizowany proces zarządzania wiedzą pozwala organizacji na właściwe wykorzystanie niematerialnych zasobów i co jest z tym związane, pozwala na przekształcenie zasobów w kluczowe czynniki sukcesu. Istnienie relacji pomiędzy zarządzaniem wiedzą a zarządzaniem strategicznym nasuwa pytanie o optymalny z punktu efektywności organizacji sposób powiązania obu metod w systemie zarządzania organizacją, tak, aby ich zastosowanie pozwoliło na kreowanie efektów synergicznych, nie doprowadzając jednocześnie do wzrostu obciążenia systemu zarządzania. Celem artykułu jest włączenie się w dyskusję dotyczącą procesu zarządzania wiedzą w organizacji w kontekście metody Strategicznej Karty Wyników. Realizując tak postawiony cel punktem wyjścia w artykule uczyniono prezentację koncepcji Strategicznej Karty Wyników oraz omówienie założeń zarządzania wiedzą, co w dalszej części pozwoliło na zaprezentowanie trzech wymiarów zarządzania wiedzą w Strategicznej Karcie Wyników odnoszących się do systemu komunikacji strategii, perspektyw procesów i rozwoju oraz systemu pomiaru efektywności organizacji.(abstrakt oryginalny)