Koncepcja systemu ochrony własności intelektualnej wykorzystującego semantyczne struktury informacji - Ceglarek, Dariusz (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2009)
W artykule omówiona jest koncepcja systemu SOWI (System Ochrony Własności Intelektualnej), którego zadaniem jest ochrona własności intelektualnej zawartej w dokumentach tekstowych. Zasadniczym zadaniem systemu jest wykrywanie zapożyczeń -sprawdzenie czy w danym dokumencie tekstowym występuje odpowiednio duży fragment tekstu, który pokrywa się z treścią innego dokumentu w takim stopniu, że możemy mówić o zapożyczeniu treści i naruszeniu własności intelektualnej, które może polegać na przywłaszczeniu autorstwa całości lub części cudzego dzieła, czy przypisaniu sobie odkrycia lub ustalenia naukowego, co ma znaczenie dla oceny pracy naukowej. Proponowany system SOWI pełni szereg zadań, takich jak wyszukiwanie zapożyczeń (plagiatów) czy ochrona powierzonych dokumentów przed wykorzystaniem ich w całości lub we fragmentach wbrew woli ich właściciela. (abstrakt oryginalny)