Geneza bezrobocia transformacyjnego - Balicki, Władysław (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2005)
Artykuł zawiera próbą wykazania, że gospodarki krajów postkomunistycznych poddanych transformacji, mimo kilkunastu już lat jej trwania, przez pewien jeszcze okres będą funkcjonować w specyficznych warunkach, których najistotniejszą cechą jest występowanie bezrobocia transformacyjnego, tzn. wywołanego przez samą transformację. Ściślej rzecz ujmując, jest ono efektem przebudowy struktury gospodarczej - od typowej dla gospodarki nakazowo-rozdzielczej, z rozbudowanymi działami surowcowymi, do struktury właściwej gospodarce rynkowej, gdzie najbardziej rozwinięte są działy wytwarzające dobra finalne. Zaprezentowane w artykule wyjaśnienie przyczyn powstawania tych odmiennych struktur gospodarczych opiera się na koncepcji asymetrii nierównowagi (popytowej i podażowej). (abstrakt oryginalny)