Wpływ informacji o poziomie kosztów i przychodów przedsiębiorstwa na sposób ustalania wyniku finansowego - Gruszczyńska, Felicja (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2004)
Celem artykułu jest zaprezentowanie sposobu ustalania wyniku finansowego na koniec roku obrotowego i jego wpływ na zasób informacji o poziomie kosztów i przychodów przedsiębiorstwa. Tak przedstawionemu celowi odpowiada konstrukcja artykułu, w którym ujęto pojęcie, funkcje i rodzaje wyniku finansowego, jak również zasady rachunkowości ustalające pomiar wyniku finansowego oraz sposoby ewidencji kosztów i przychodów w poszczególnych rodzajach działalności, >v dwóch wariantach: kalkulacyjnym i porównawczym. W końcowej części artykułu przedstawiono obowiązkowe obciążenie i rozliczenie wyniku finansowego. Dla lepszego zobrazowania ewidencji kosztów i przychodów na koncie "Wynik finansowy" zaprezentowano ją na schematach. W artykule wykorzystano przede wszystkim przepisy ustawy o zmianie ustawy o rachunkowości z dnia 9 listopada 2000 r. oraz literaturę z zakresu rachunkowości, a zwłaszcza literaturę dotyczącą zmian wprowadzonych tą ustawą w stosunku do stanu dotychczasowego.(abstrakt oryginalny)