Własność w strategii funkcjonowania przedsiębiorstwa - Sobolewski, Henryk (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2004)
W strategii funkcjonowania przedsiębiorstwa informacje o podmiocie własności powinny być przedmiotem szczególnego zainteresowania jego kierownictwa, ze względu na ich konsekwencje dla trwania przedsiębiorstwa. Różne formy własności, a szczególnie jej zmiany, mają swoje odbicie w sposobach zachowań ludzkich, a te z kolei warunkują zachowania instytucji. Rozróżnienie form własności ma charakter metodologiczny i stanowi pewien model analityczny, który może być stosowany do badania instytucjonalnej transformacji gospodarki. Pierwsza część opracowania jest poświęcona analizie porównawczej form własności, a zwłaszcza różnic występujących między nimi. Szczególną uwagę zwrócono na dwa przeciwstawne kierunki zmian form własności, mianowicie nacjonalizację i prywatyzację. W drugiej części opracowania przeprowadzono badanie o charakterze aplikacyjnym związane z okresem transformacji instytucjonalnej naszej gospodarki. Zwrócono uwagę na ilościowe aspekty i rezultaty przekształceń ustrojowych w latach 1990-2003. Ilościowe podejście do analizy procesu tych przemian doprowadziło do wniosku, że lata 1996-1997 można uznać za brzegowe pomiędzy udziałem własności społecznej a udziałem własności prywatnej w polskiej gospodarce.(abstrakt oryginalny)