Opodatkowanie na zasadach ogólnych dochodów osób fizycznych z działalności gospodarczej w latach 1992-1999 - Połczyński, Jacek (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2000)
Podatek dochodowy od osób fizycznych, obciążający dochody z działalności gospodarczej, może być opłacany na zasadach ogólnych, albo też w formach zryczałtowanych. Wybór formy opodatkowania może wpłynąć w istotny sposób na ciężar podatkowy. W artykule przedstawiono istotę opodatkowania na zasadach ogólnych oraz ewolucję pojęcia przychodu z pozarolniczej działalności gospodarczej i kosztów uzyskania tych przychodów. O wielkości ciężaru podatkowego decydują również możliwości korzystania przez podatnika z rozmaitych ulg podatkowych oraz technika poboru podatku. W artykule scharakteryzowany został najistotniejszy rodzaj ulg podatkowych przysługujących podatnikom - odliczenia od podstawy opodatkowania i od podatku.(abstrakt oryginalny)