Rozwój i cele zarządzania strategicznego przedsiębiorstwem - Kochalski, Cezary (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 1999)
Wprowadzanie idei zarządzania strategicznego dla przedsiębiorstw jest zjawiskiem stosunkowo nowym. Celowe zatem wydaje się pokazanie jego genezy i rozwoju, następnie samego pojęcia oraz omówienie poziomów, na których zarządzanie strategiczne jest realizowane.(abstrakt oryginalny)