Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego jako symulator rozwoju gminy i lokalnego rynku nieruchomości - Trojanek, Maria (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 1998)
Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego jest jednym z podstawowych instrumentów kształtowania rozwoju gminy w wymiarze przestrzennym. W artykule, po omówieniu funkcji tego planu, analizowany jest wpływ zawartych w nim rozstrzygnięć na wartość nieruchomości mieszczących się na obszarze danej gminy, zakres ewentualnych ograniczeń praw ich właścicieli, a wreszcie na rozwój lokalnego rynku nieruchomości. Ponieważ wpływ decyzji zawartych w omawianym planie może zarówno stymulować, jak i hamować rozwój gminy, podkreśla to wagę jego starannego przygotowania.(abstrakt oryginalny)