Konceptualizacja pojęcia globalizacji - Deszczyński, Przemysław (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2009)
W pracy poruszono problem genezy globalizacji, jej teoretycznego uzasadnienia na gruncie nauk ekonomicznych, interpretacji samego pojęcia oraz dokonano przeglądu szans i zagrożeń, jakie są z nią związane. Zwrócono uwagę, że globalizacja nie dotyczy tylko sfery ekonomicznej (aczkolwiek odgrywa w niej kluczową rolę), ale także ekologicznej, społecznej, technologicznej i kulturowej. Globalizację też jako kategorię, nie sposób poddać prostym i utartym schematom analitycznym czy też klasyfikacjom. Stale się ona bowiem dokonuje i nie da się jej zatrzymać. Przegląd wybranych przykładów, które są konsekwencją globalizacji, pokazuje, że tak naprawdę nie są jeszcze do końca przewidywalne jej skutki, zwłaszcza w długim okresie. (abstrakt oryginalny)