Europejska współpraca regionalna w warunkach globalizacji - Jantoń-Drozdowska, Elżbieta (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2009)
Regionalizm i współpracę regionalną (także euroregionalną) można traktować jako pewnego rodzaju przeciwwagę dla globalizacji i jej skutków. W Unii Europejskiej rozwój współpracy regionalnej jest stymulowany i wspierany przez państwa członkowskie i instytucje wspólnotowe. Współpraca ta jest instrumentem wdrażania na szczeblu lokalnym założeń idei integracji europejskiej oraz sposobem na zachowanie wartości lokalnych, które wydają się zagrożone przez tendencje unifikacyjne związane z globalizacją. W artykule przedstawiono istotę współpracy transgranicznej i euroregionalnej oraz jej znaczenie dla integracji europejskiej. (abstrakt oryginalny)