Integracja państw Grupy Wyszehradzkiej z Unią Europejską konsekwencją międzynarodowego lobbingu - Deszczyński, Przemysław; Szczepaniak, Marian (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2009)
Celem pracy jest przedstawienie wpływu działań lobbingowych, wychodzących z państw dawnej Unii Europejskiej - Piętnastki, głównie Niemiec, które były najbardziej zainteresowane powodzeniem transformacji ustrojowej w Europie Środkowo-Wschodniej i integracji tej części kontynentu z Unią Europejską. Uwagę skoncentrowano przede wszystkim na determinantach, które stymulowały i hamowały ten proces w początkowym, najważniejszym okresie starań tej grupy państw. Całość poprzedza próba dokonania konceptualizacji pojęcia lobbingu i przedstawienie genezy Grupy Wyszehradzkiej. (abstrakt oryginalny)