Operacje zasilania w płynność Europejskiego Banku Centralnego w latach 2009-2012 - Miruszewski, Tadeusz (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2013)
W warunkach narastania kryzysu finansowego w strefie euro po 2008 r. Europejski Bank Centralny (EBC) wprowadza szereg niestandardowych procedur i instrumentów regulacyjnego zarządzania płynnością. Tradycyjne procedury i instrumentarium zasilania w płynność ulegają po 2010 r. stopniowej ewolucji, gdy przedsięwzięcia programu "nadzwyczajnego wsparcia kredytowego" dla sektora bankowego uzupełnione zostają długoterminowymi operacjami refinansującymi (LTRO), programem zakupu obligacji zabezpieczonych (CBPP) oraz programem rynku papierów wartościowych (SMP). Ten model strukturalnej regulacji płynności, obok stabilności antydeflacyjnej i antyrecesyjnej, warunkuje skuteczną transmisję impulsów polityki monetarnej przy niskim poziomie stóp procentowych i - w konsekwencji - rosnącym spekulacyjnym popycie na pieniądz, czyli w warunkach zbliżonych do tradycyjnie rozumianej "pułapki płynności".