Behawioralne aspekty działań antykryzysowych - Solek, Adrian (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2013)
W wyjaśnieniu przyczyn i przebiegu trwającego od kilku lat globalnego kryzysu gospodarczego pomagają ekonomia i finanse behawioralne, koncentrujące się na psychologicznych czynnikach odgrywających rolę w tworzeniu bańki spekulacyjnej, takich jak heurystyka dostępności i reprezentatywności, nadmierna pewność siebie, awersja do strat czy problemy inwestorów z samokontrolą. Złagodzenie skutków kryzysu i zapobieganie im w przyszłości wymaga m.in. nowego określenia roli państwa na rynkach finansowych. Zagrożenia dla realizacji tego celu mają niekiedy również wymiar behawioralny - wynikają m.in. z braku pełnej informacji, implikującego możliwość podporządkowania regulatora interesom branżowym, problemu agencji i krótkiego horyzontu czasowego regulatorów, kontrowersji wokół sprawiedliwości regulacji wynagrodzeń czy pewności siebie regulator ów. W rezultacie działania państwa również mogą stanowić źródło ryzyka.(abstrakt oryginalny)