Zmiany instytucjonalne po socjalizmie - Balcerowicz, Leszek (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2009)
W opracowaniu rozpatrywane są zmiany instytucjonalne po socjalizmie na przykładzie Polski i wybranych krajów Europy Środkowej i Wschodniej z punktu widzenia: porządku prawnego, systemu organizacji oraz mechanizmów masowych i regularnych interakcji między ludźmi. Analizowane są takie problemy, jak: niestabilność i nadmierna szczegółowość legislacji, lekceważenie konstytucji przez posocjalistycznych ustawodawców, niski poziom egzekwowania prawa (tzw. luka wdrożeniowa). Badania nad ochroną prywatnych praw własności potwierdzają duże zróżnicowanie jej poziomu wśród krajów posocjalistycznych. Nadmiar regulacji i kontroli sprzyja korupcji na rzecz urzędników państwowych, a w konsekwencji rozwojowi szarej strefy jako nieformalnej formy ochrony praw własności. Z kolei badania empiryczne nad efektywnością sądów po socjalizmie wskazują na ich niską wydajność w niektórych krajach, zwłaszcza w Polsce, co świadczy bardziej o opóźnieniach w reformowaniu prawa i systemu sądownictwa niż wpływie dziedzictwa socjalizmu.(abstrakt oryginalny)