Korupcja w krajach transformacji ustrojowej - Brol, Marcin (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2009)
Celem opracowania jest próba odpowiedzi na pytanie, jakie warunki sprzyjają rozwojowi korupcji i w jakim zakresie zjawisko to dotyczyło gospodarki nakazowo-rozdzielczej’? Podjęto kwestię występowania korupcji w krajach transformowanych. Wskazane zostały podstawowe zależności pomiędzy zachowaniami podmiotów gospodarczych oraz konsumentów a korupcją. Jako główną tezę opracowania przyjęto, że zachowania korupcyjne są efektem zaniku własności prywatnej na rzecz własności publicznej lub kolektywnej. Brak własności prywatnej jest więc zasadniczym czynnikiem kształtującym poziom korupcji. Do pozostałych czynników należy zaliczyć m. in. jakość instytucji państwa oraz uwarunkowania kulturowe.(abstrakt oryginalny)