Transformacja gospodarcza - nowe pojęcie przedsiębiorcy - Gołata, Krzysztof (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2009)
W gospodarce nakazowo-rozdzielczej pojęcie "prywaciarz ", określające osobę pracującą na własny rachunek, miało pejoratywne znaczenie. Państwo socjalistyczne tolerowało rzemieślnika żyjącego z własnej pracy, traktowało go jednak jako element uzupełniający socjalistyczną gospodarkę. Transformacja gospodarcza przywróciła określeniu "prywatny przedsiębiorca" właściwe znaczenie - osoby będącej nie tylko właścicielem, ale także pracodawcą. Opracowanie koncentruje się na problemach związanych z genezą tego określenia w polskich realiach, szczególnie w pierwszych latach transformacji. Istnieje dość powszechne przekonanie, że negatywne opinie o polskich przedsiębiorcach mają swoje źródło w gospodarce socjalistycznej i początkach transformacji. (abstrakt oryginalny)