Kapitał intelektualny ekosystemu biznesowego w kontekście transformacji cyfrowe - Bryl, Iryna; Bryukhovetsky, Yaroslav (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2022)
Artykuł prezentuje analizę zależności zachodzących między transformacją cyfrową, kapitałem intelektualnym i ekosystemami biznesowymi. Autorzy definiują kluczowe pojęcia i podkreśla rolę kapitału intelektualnego i ludzkiego w ekosystemie biznesowym. W obliczu ostatnich zmian wpływających na aktualną sytuację polityczną, gospodarczą i społeczną Ukrainy (pandemia, globalne zmiany gospodarcze i wojna z Rosją) konieczne jest podnoszenie kompetencji cyfrowych pracowników oraz ich motywacji w celu zwiększania produktywności ekosystemu biznesowego. Autorzy analizują światowe i krajowe praktyki podejmowane przez duże przedsiębiorstwa w zakresie transformacji cyfrowej i dają zalecenia dotyczące poprawy kapitału intelektualnego w ekosystemie biznesowym Ukrainy, aby ułatwić transformację cyfrową krajowej gospodarki.(abstrakt oryginalny)