Wpływ handlu zagranicznego z krajami UE na wzrost gospodarczy Ukrainy - Poliakova, Juliia; Shaida, Oksana (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2020)
W artykule przedstawiono specyfikę handlu zagranicznego towarami Ukrainy z krajami UE oraz jego wpływ na wzrost gospodarczy kraju. Nacisk położono na korzyści dla krajowych eksporterów, które powstają w strefie wolnego handlu. Przeprowadzono analizę tendencji, dynamiki i struktury eksportu towarów krajowych do krajów UE w warunkach globalnych wyzwań. Udowodniono, że państwa członkowskie UE należą do największych partnerów handlowych Ukrainy. Dokonując analizy ekonometrycznej, zbadano wpływ eksportu do UE na ogólny eksport z Ukrainy. Za pomocą skryptów napisanych w języku Python dokonano oceny wpływu eksportu i importu towarów między Ukrainą a UE na produkt krajowy brutto. Ustalono, że główny wpływ na produkt krajowy brutto Ukrainy ma eksport. Zaproponowano szereg środków organizacyjnych i ekonomicznych w celu wsparcia producentów krajowych w realizacji dostaw eksportowych.(abstrakt oryginalny)