Tendencje w użytkowaniu zasobów lądowych połączonych terytorialnych hromad w obwodzie lwowskim - Myshchyshyn, Ivanna (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2020)
Racjonalność wykorzystania zasobów ziemi jest jednym z wyzwań, przed jakimi stoją gminy na obecnym etapie decentralizacji. W artykule przedstawiono wyniki analizy trendów w wykorzystaniu zasobów lądowych połączonych terytorialnych hromad w obwodzie lwowskim, a także dokonano oceny porównawczej dynamiki i struktury zasobów ziemi oraz użytkowania gruntów rolnych w obwodzie lwowskim i w województwie podkarpackim (Polska). W pierwszym regionie zauważono tendencję do zmniejszania się udziału gruntów rolnych przy zwiększaniu się udziału gruntów pod zabudowę, a w drugim tendencję odwrotną. Ponadto stwierdzono pogorszenie się jakości gleb w regionie lwowskim na skutek degradacji pokrywy glebowej spowodowane zanieczyszczeniami przemysłowymi. Racjonalne wykorzystanie gleb wymaga zatem wielu działań o charakterze organizacyjno-ekonomicznym, usprawniającym, agrotechnicznym i agrochemicznym.(abstrakt oryginalny)