Dźwignie finansowe zmian strukturalnych w gospodarce w okresie przejściowym - Pasinovych, Iryna (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2019)
W artykule przedstawiono ocenę nowoczesnej struktury gospodarki Ukrainy i czynniki, które wywołują jej dysproporcje. Konieczne zmiany strukturalne w gospodarce, będące efektem polityki strukturalnej państwa, są w pełni uzasadnione. Analiza wykazała, że ukraińskie podmioty gospodarcze znajdują się w trudnej sytuacji finansowej, co utrudnia inwestycje i hamuje zmiany strukturalne. Oznacza to, że potrzebne są zachęty państwowe, aby możliwe było przeprowadzenie takich zmian w gospodarce i finansach. Wsparcie państwa powinno przyczynić się do zwiększenia potencjału finansowego podmiotów gospodarczych w celu wywarcia pozytywnego wpływu na gospodarkę.(abstrakt oryginalny)