Polityka podatkowa gminy jako przykład lokalnej polityki publicznej - cele, możliwości, uwarunkowania - Piekarska, Ewelina (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2017)
Polityka publiczna oznacza określone sposoby postępowania władz publicznych w celu rozwiązania problemów o zbiorowym znaczeniu. Związana jest z funkcjonowaniem państwa oraz samorządu. W opracowaniu przyjęto podejście B.G. Petersa, który założył, że polityka publiczna obejmuje pomysły na rozwiązania problemów publicznych, działania publiczne (realizowane poprzez określone instrumenty) oraz ich rezultaty. Celem artykułu jest analiza lokalnej polityki publicznej prowadzonej przez samorząd gminny na przykładzie polityki podatkowej. W pierwszej części dokonano charakterystyki lokalnej polityki publicznej jako celu działania samorządu terytorialnego. Szczególną uwagę skupiono na podstawowych etapach tworzenia polityki publicznej, jej instrumentach, a także powiązaniu jej z problemami publicznymi. Drugą część opracowania poświęcono polityce podatkowej, jej celom i uwarunkowaniom. W trzeciej części przedstawiono skutki prowadzonej przez gminy polityki podatkowej w latach 2007-2015.(abstrakt oryginalny)