Konkurencyjność agencji ratingowych - Chodnicka-Jaworska, Patrycja (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2017)
Celem artykułu jest analiza rynku agencji ratingowych, ich specyfiki działania oraz głównych trendów zachodzących na rynku europejskim. W tym celu dokonano przeglądu literaturowego przedmiotu. Omówiono wpływ zmian not ratingowych na funkcjonowanie rynku finansowego. Na podstawie danych pozyskanych z Komisji Europejskiej, dotyczących funkcjonowania rynku agencji ratingowych w latach 2009-2015, postawiono hipotezę: Wzrost konkurencji na rynku agencji ratingowych uwarunkowany jest zainteresowaniem emitentów nadawanymi notami ratingowymi. Hipotezę zweryfikowano, przeprowadzając analizę danych źródłowych oraz badanie porównawcze rynku europejskiego i rynku amerykańskiego.(abstrakt oryginalny)