Działania CSR wobec społeczności lokalnej wdrożone przez spółki z branży paliwowej - studium przypadku - Badura-Mojza, Anna (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2017)
Celem artykułu jest identyfikacja działań, jakie przedsiębiorstwa mogą podejmować wobec społeczności lokalnej jako jednej z grup interesariuszy. Identyfikację tych działań oparto na postulatach koncepcji społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstwa (CSR) w zakresie inicjatyw podejmowanych przez przedsiębiorstwa na rzecz społeczności lokalnej. W wymiarze praktycznym w artykule dokonano analizy dwóch polskich spółek z branży paliwowej, notowanych na głównym rynku Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. (reprezentantów indeksu WIG 30 i Respect Index) - studium przypadku w zakresie informacji ujętej w zintegrowanym raporcie rocznym na temat rodzaju działań podejmowanych dla społeczności lokalnej. Działania podejmowane przez badane przedsiębiorstwo skonfrontowano z postulatami teorii w tym zakresie. Badania wykazały, że działania na rzecz społeczności lokalnej podejmowane przez analizowane spółki w szerokim zakresie pokrywają się z rekomendowanymi.(abstrakt oryginalny)