Równowaga fiskalna i stabilność finansowa - wyzwania i doświadczenia w dobie kryzysu finansowego - Alińska, Agnieszka (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2016)
Sektor finansów publicznych jest jednym z elementów systemu gospodarczego, który w coraz większym stopniu odczuwa negatywne skutki globalnego kryzysu finansowego i staje się jednym z największych jego płatników. Dlatego istotnym jest, aby rządy i inne instytucje publiczne podjęły wysiłek opracowania i wdrożenia odpowiedniej strategii w zakresie polityki fiskalnej, której celem będzie zachowanie długoterminowej stabilności publicznego systemu finansowego i osiągnięcie innych celów makroekonomicznych. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie istoty, roli i znaczenia równowagi fiskalnej, jako elementu zachowania stabilności publicznego systemu finansowego w zmieniającym się, pokryzysowym środowisku finansowym i gospodarczym. Autorka zwraca uwagę na znaczenie, identyfikuje miejsce oraz rolę równowagi fiskalnej jako jednego z elementów stabilności finansowej w pokryzysowej rzeczywistości gospodarczej. Równowaga fiskalna i stabilność publicznego systemu finansowego stanowią podstawę do długofalowego wzrostu gospodarczego i świadczenia usług społecznych na odpowiednim poziomie. Politycy i przedstawiciele władz publicznych powinni dążyć i podejmować działania w zakresie utrzymania stabilności finansowej, w tym stabilności w sektorze finansów publicznych.(abstrakt oryginalny)