Przemiany w kierunkach finansowania zadań jednostek samorządu terytorialnego - Filipiak, Beata Zofia (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2016)
Istniejąca sytuacja finansowe wymusza na jednostkach samorządu terytorialnego poszukiwanie alternatywnych możliwości finansowania zadań. Celem opracowania jest wskazanie na podstawowe dwie możliwości, które pozwalają na finansowanie zadań inwestycyjnych w sposób nieobciążający budżetu JST. W opracowaniu przedstawiono przesłanki finansowe zmiany w kierunkach finansowania zadań. Wskazano na partnerstwo publiczno-prywatne oraz tworzenie spółek komunalnych jako dwie podstawowe alternatywy finansowania zadań JST.(abstrakt oryginalny)