Innowacja - niekonwencjonalne spojrzenie - Forbes Jr., Raymond L. (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2016)
Innowacja jako sposób na zyskanie gospodarczej przewagi konkurencyjnej przyciąga ostatnio uwagę wielu naukowców, i nie tylko naukowców, zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i w Polsce. Ilustruje to choćby fakt, że 19 stycznia 2015 r. na zapytanie o "Economic Innovation" wyszukiwarka Google Scholar podawała 2 250 000 trafień w USA i 16 700 w Polsce. Niniejszy artykuł ma na celu przedstawienie niekonwencjonalnego spojrzenia na temat innowacji - pojęcia, które zakorzenione jest równie mocno w biznesie jak w psychologii. Przedstawione zostaną strategie innowacyjności ukształtowane w takich dziedzinach, jak ekonomia behawioralna, biologia i neuronauka. Najwięcej uwagi poświęcone zostanie strategiom innowacyjności stosowanym przez twórcze jednostki i organizacje w Stanach Zjednoczonych, przy czym ukazane zostaną analogie do podejść stosowanych obecnie w Polsce i w Unii Europejskiej.(abstrakt oryginalny)