Niemcy i ich Społeczna Gospodarka Rynkowa - Bokajło, Justyna (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2016)
Przewodnim celem opracowania jest wyjaśnienie znaczenia elementu "społecznego" w Społecznej Gospodarce Rynkowej, będącej stylem społeczno-gospodarczego porządku w RFN. Pomocne w tej kwestii jest odwołanie się do poszczególnych porządków (ładów) Społecznej Gospodarki Rynkowej. Brak świadomości społecznej o jej znaczeniu prowadzi do następującej hipotezy: współczesna wykładnia odeszła znacznie od źródeł Społecznej Gospodarki Rynkowej, a społeczeństwo niemieckie nie do końca rozumie jej istotę. Partie polityczne zaś, używając jej "marki" do poprawy własnego wizerunku i zdobycia elektoratu, przyczyniają się do zniekształcenia koncepcji i wpływają istotnie na kształt i kierunek zmian społeczno-gospodarczego ładu w RFN. Wpływa to również w istotny sposób na zmiany w światopoglądzie społecznym, które przejawiają się we wzroście oczekiwań społecznych co do socjalnych korzyści i socjalnego dobrobytu.(abstrakt oryginalny)