Uwarunkowania modelu cloud computing w informatycznym wspomaganiu polskiego sektora MŚP - Adamczewski, Piotr (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2015)
Efektywnym rozwiązaniem ICT (Information and Communication Technology), które stanowi warunek sine qua non nowocześnie funkcjonujących przedsiębiorstw sektora MŚP, staje się w ostatnim czasie model przetwarzania w "chmurze" (cloud computing). Zasadniczo stanowi on rozwinięcie idei outsourcingu informatycznego, która jest znana i stosowana od dawna. Jest on również z powodzeniem wykorzystywany w polskich przedsiębiorstwach, w tym w sektorze MŚP. Dynamika jego rocznego rozwoju osiąga dwucyfrowy wskaźnik.(abstrakt oryginalny)