Wybrane skutki podatkowe dla wierzyciela przy zawarciu układu przez spółkę z konwersją wierzytelności na kapitał - Turek, Tomasz (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2015)
Opracowanie poświęcone zostało ocenie skutków zawarcia układu przez upadłego w wybranych regulacjach podatkowych. Analizie poddano następujące propozycje upadłego - spółki kapitałowej - jakie mogą być realizowane w ramach postępowania w przedmiocie zawarcia układu: konwersję wierzytelności na udziały lub akcje oraz umorzenie wierzytelności. Przedmiotowe czynności każdorazowo wywołują konkretne skutki prawne w obszarze prawa podatkowego. Opracowanie dotyczy skutków prawno-podatkowych, jakie powstaną po stronie wierzycieli, a analizą objęto regulacje ustaw o podatku dochodowym od osób fizycznych i od osób prawnych. W szczególności konwersja wierzytelności na akcje spółki, która traktowana jest jak wniesienie aportu, wywołuje konkretne konsekwencje w zakresie opodatkowania podatkiem dochodowym od osób prawnych.(abstrakt oryginalny)